BEACONS IN DE KROOK

Wat zijn beacons?

Beacons zijn microcontrollers waarop een Bluetooth chip op bevestigd is. De toestellen verzenden met een bepaald interval korte signalen uit. Hun signalen kunnen opgevangen worden door elk ander bluetooth device. Het signaal bevat identificerende informatie en een sigaalsterkte, dat wordt omgeschreven als het RSSI. Het is een essentiële waarde om de nabijheid van het toestel ten opzichte van een Beacon te bepalen. Hoe sterker het signaal, hoe overtuigender dat een apparaat dicht bij een Beacon is. Echter is dit zeer gevoelig aan de omgeving. Het signaal kan namelijk deels of volledig geblokkeerd worden door obstakels. Metaal en water verstoort het signaal, terwijl hout en glas bijna geen interferentie biedt. Personen die zich begeven tussen het meettoestel en de Beacon kunnen ook aanzienlijk de het signaalsterkte beïnvloeden.

De beacons in de krook zijn geïnstalleerd door imec. Deze beacons kan je identificeren aan de hand van hun UUID. Elke Beacon in de bibliotheek heeft een verschillend UUID. Aangezien de Krook meer dan 254 Beacons bevat zijn er heel wat toepassingen mogelijk. Denk aan een indoor navigatiesysteem, een virtuele tour door de bibliotheek, ontdekkingspelletjes voor kinderen, enz.. Om allerhande applicaties te ontwikkelen voorzien we heel wat informatie. Volgend ZIP bestand bevat een JSON bestand met een lijst van elke Beacon, en bijhorende informatie zoals het verdiep, het decimale id, het UUID, en de x en y coördinaten bepaald op de bijgeleverde plattegronden.

Node.js tool

Speciaal voor Kraak de Krook is een Node.js module ontwikkeld om eenvoudig te zoeken naar Beacons van de Krook. Het vereenvoudigd het programmeerwerk en met enkele lijnen code geeft het programma de nodige informatie terug van de gevonden Beacons. Aangezien Node.js cross-platform is kan het zowel op Windows, Mac als Linux gebruikt worden. Daarnaast kan het ook gebruikt worden met een Raspberry Pi.

Meer informatie en voorbeelden over deze tool is te vinden op de npm website en op de github pagina.

Mobiele realisaties

Momenteel zijn er al enkele mobiele applicaties ontwikkeld die gebruikmaken van de Beacons die in de Krook hangen. Voor zowel Android als iOS is een tracking app geprogrammeerd.

De tracking applicatie scant de Beacons en vangt hun signaalsterkte op. Daarna worden alle gevonden Beacons met hun desbetreffende signaal doorgestuurd naar een backend. Zo kan er met een webapplicatie een indicatie gegeven worden waar het toestel zich bevindt. Een demo kan gevonden worden op de website van Lab9K.

U kan zelf ook aan de slag gaan met deze projecten, alles is open-source ontwikkeld en beschikbaar op github